Klein-Schreuder Beeldentuin


Hans Some: Kijk niet naar mij!

some25030 september 2018 om 11.00 u is de inauguratie van een tentoonstelling in de beeldentuin Klein-Schreuder van werk van Hans Some. Een glaasje wijn, een hapje en een bezichtiging van zijn werk met toelichting van Hans zelf staan op het programma.

"Kijk niet naar mij maar naar mijn werk", zou het devies van Hans kunnen zijn.

Hij is Duitser, geboren in München in 1968. Het conservatieve Beieren bevalt hem niet en als jonge man vertrekt hij naar, destijds, West Berlijn. Maar ook het ingesloten West Berlijn wordt hem te eng en hij vertrekt naar Spanje, waar hij zich in 2000 definitief vestigt en een eigen werkplaats opent bij Alicante.

In de tussentijd is hij in de leer geweest in het atelier van Stefan Herzog, waar gesmeed en gegoten kan worden en heeft hij de zin van zijn leven gevonden: het werken met metalen, ze vormen naar de beelden die hij voor zijn geest ziet en de weerstand van het materiaal overwinnen. Dat kost veel energie en kracht.

De meeste werken zijn gesmeed en niet gegoten. Gieten van brons en staal vergt veel investering en wordt dus meestal gedaan in een gieterij. Hans houdt er niet van een deel van de totstandkoming van zijn werk door anderen te laten doen. Zijn werken zijn tentoongesteld in talloze individuele en collectieve exposities. Enkele werken zijn opgenomen in publieke en privé collecties.

Alle werken zijn te koop, zoals altijd vraagt de Stichting geen commissie.

Alle werken zijn te koop, zoals altijd vraagt de Stichting geen commissie.

Zomertentoonstelling Antonio Imbernón

imber270Eén van de doelstellingen van de Stichting Klein-Schreuder is het helpen van kunstenaars en van hen die dat willen worden. Veel kunstenaars kunnen echter van de verkoop van hun kunst niet rondkomen en hebben één of meer bijbanen.

Zo ook Antonio Imbernón, hij is beeldhouwer, abituriënt van de kunstacademie, maar omdat hij van de opbrengst van zijn beelden niet kan leven is hij ook restaurateur van oude beelden en schilderijen. Van hem hebben wij drie beelden in de tuin die de stichting van hem gekocht heeft.

Om hem te helpen staan er nu nog drie in de tuin, die te koop zijn. Alle drie zijn ongekleed vrouwelijk schoon, unica, gemaakt van kunststof (polymeer). Twee zijn 75 cm groot, de derde is iets kleiner. Ze heten resp. Preuts, Timide en Aarzelend. Stel u voor hoe aantrekkelijk uw zwembad wordt met één van deze schonen op de rand.

Antonio werkt een maand aan een beeld, u begrijpt dus dat de prijs van € 1200 per beeld erg laag is. Voor alle duidelijkheid: de prijs gaat geheel naar de kunstenaar, de Stichting vraagt geen commissie.

Tot onze vreugde kunnen we meedelen dat de tuin nu ook 's zaterdags geopend is van 10.00 u tot 14.00 u, dezelfde tijd als 's zondags. Vanzelfsprekend bent u, als vanouds, ook op werkdagen welkom na afspraak per e-mail of telefoon.

Monique Neyzen: Beweging in brons

neyzen250Zondag 8 april 2018 om 11:00 u is in de tuin de opening van Beweging in brons, een tentoonstelling van kleine beelden van Monique Neyzen. Beweging is het thema in haar werk en ze is gefascineerd door dansers en paarden (zie ook haar website).

Tijdens de opening gaat zij vertellen over haar werk, de stichting zorgt voor een passend glas wijn. Bezoekers betalen de normale entree van € 5.

Sinds 1 februari is het mogelijk een jaarkaart te kopen. U betaalt € 18 voor de toegang tot de beeldentuin voor uzelf en een introducé. Gedurende een jaar kunt u zo vaak komen als u wilt. De introducé zou uw partner kunnen zijn, een familielid of een gast, iedere keer geheel uw keus.

voorjaar18Het voorjaar is begonnen in de tuin. De knoppen van de bladverliezers beginnen te zwellen, maar de winterbloeiers hebben het nog niet opgegeven.

Wel gaan we binnenkort weer maaien. In de tuin wordt het onkruid niet bespoten, maar gemaaid, daarna lijkt het op een grasveld.

Tot ziens in de tuin!

Kerstbrief

Click to enlargeIn de eerste plaats wensen wij u een mooie Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar.

De foto van de herder met zijn hond en de schapen zou u op de gedachte kunnen brengen dat hij op weg is naar Bethlehem maar wij kunnen u verzekeren dat zij tijdens Kerstmis gewoon op hun plek in de beeldentuin zullen zijn om door u bezichtigd te worden.

De tentoonstelling van Teo San José is afgelopen, gebleven is zijn grote werk (3,2 m) Salto van de walvis.

De jaarlijkse snoei van de palmentuin is bijna klaar, de palmen staan er prachtig bij. Volgende week zijn de moerbeibomen aan de beurt voor de snoei, een gigantische klus, wij hebben 59 moerbeibomen. De sinaasappels hangen nog aan de boom, zij hebben intussen wel hun mooie oranje kleur gekregen.

jul2017art2Wie de tuin tijdens de feestdagen wil bezoeken, de tuin is gewoon op zondagen open, op weekdagen kunt u een afspraak maken per telefoon of mail. Dat geldt ook voor Kerstmis en Nieuwjaar.

Met ingang van 1 januari 2018 wordt de entree verhoogd naar 5 euro per persoon. Wij hebben ervaren dat een lage entree sommige mensen doet afzien van een bezoek, want wat niets kost is ook niets waard.

Tot slot onze hartelijke dank aan alle bezoekers die een recensie van hun bezoek in de tuin op TripAdvisor geplaatst hebben. Wij zijn er trots op dat de Klein-Schreuder Beeldentuin in 2017 door TripAdvisor beloond werd met het Certificaat van Uitmuntendheid voor de consistent geweldige beoordelingen.

Johannes Klein en Johanna Schreuder

Teodoro San Aguilar

leap270Wij zijn er trots op Teodoro San Aguilar, beeld­houwer, schilder, kunsttherapeut en schrijver (Valladolid 1958) in onze tuin te presenteren. Teo maakt nu monumentaal abstract werk, vroeger werkte hij in hout, hij maakte ook kleine ijzeren beelden.

In 2000 werd Teo uitgezocht om mee te doen aan de biënnale van Florence, de internationale pers schreef lovend over zijn beelden. Daarna kreeg Teo een uitnodiging om Spanje te vertegen­woordigen bij de Triënale Internationaal van Hedendaagse Kunst in Parijs, hij was de enige Spaanse artiest die deelnam.

In 2006 gebeurde er iets dat het leven van Teo drastisch veranderde. Hij nam deel aan de zomerexpositie van de Royal Academy in Londen, hij exposeerde naast Antoni Tapies. Teo´s Vuurvogel werd uitgekozen als een van de meest belangrijke van de expositie. Na deze expositie begon hij te exposeren in heel Engeland, New York en in Mexico.

aguilar150Wij hebben van Teo een groot werk gekocht voor onze permanente expositie, het heet Salto van een walvis.

De expositie staat in de tuin van 8 oktober tot 19 november. De feestelijke opening met wijn zal plaatsvinden op 8 oktober om 11 uur. De entree is zoals altijd € 3 p.p.

Will Coles: Street Art

coles270De laatste tien jaar is het verschijnsel "street art" in de hele wereld geëxplodeerd, installaties zonder vergunning voor sommigen, illegale graffiti voor anderen. Noem het zoals je wilt maar het is wel de meest democratische kunstvorm ooit. Van achterstraatjes tot chique galerieën heeft het de manier waarop we naar kunst kijken veranderd. Namen zoals Banksy, Basquiat en Haring zijn nu belangrijke kunstinvesteringen en vaak miljoenen euro’s waard.

Will Coles wordt gezien als een belangrijke beeldhouwer en provocateur van straatkunst. Hij is recent van Sydney, Australië naar Callosa d'en Sarrià (Alicante) verhuisd, en heeft al veel gratis kunst in zijn nieuwe woonomgeving en daarbuiten geïnstalleerd.

Zijn werk kan ook worden gezien in de straten van Berlijn, Hamburg, Londen, Parijs en Barcelona, maar ook in grote publieke verzamelingen in Australië en Europa. Hij maakt zijn werk om het te laten zien, niet verstopt in commerciële galerieën. Hij woont hier en dus wil hij hier tentoonstellen.

"De ruimte in de beeldentuin geeft mijn grote beelden plaats om te ademen," zegt Will. "Maar ook als je niet kunt komen kun je niet helemaal legaal werk van mij zien van Alicante tot Barcelona."

Will Coles stelt tot 9 april Street Art tentoon in de Klein-Schreuder Beeldentuin. De inauguratie met een glas wijn is op 26 februari om 11.00 u.

Een aantal kleine werken kan tegelijkertijd worden gezien in de Fundación Frax in Albir.

Kerstwandeling in de tuin

Op zondag 11 december van 12 tot 13 uur nodigen wij u uit voor een kerstwandeling in de tuin.

Kerstmis is het feest van het licht, zelfs als het binnen in ons donker is, zal het licht schijnen. Een speciaal verschijnsel van verborgen licht is de zg. Jacobsladder, die ontstaat doordat het zonlicht als een schijnwerper achter de wolken zichtbaar wordt.

jacobVele kunstenaars hebben dit beeld al vastgelegd. Het bronzen beeld De Jacobsladder, ontworpen en vervaardigd door Joke Klein-Schreuder, zal op deze dag in de tuin worden geëxposeerd. Tijdens de kerstwandeling zijn eveneens de andere beelden in de tuin te bezichtigen.

De kerstwandeling wordt vooraf gegaan door een korte kerstoverdenking, waarna u in het kader van wereldlichtjesdag in de gelegenheid wordt gesteld een kaarsje aan te steken of een ander symbool neer te leggen. Na afloop van de wandeling ontvangt u een glas wijn. De toegang is gratis, een gift wordt op prijs gesteld.

Deze kerstwandeling wordt georganiseerd In samenwerking met ZON Netwerk en de beeldentuin Klein-Schreuder. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene Godderij, tel. 682 463 744.

Meer dan 3500 bomen en struiken

pyrostegiaHet is weer herfst in de tuin en weer laten de grote herfstregens op zich wachten. De herfstbloeiers trekken zich daarvan echter niets aan: de Chinese roos in zijn zacht rose, de Pyrostegia Venusta met zijn hel oranje bloem en de Chorisia insignis, een boom met grote beige bloemen. En niet te vergeten de struik- en klimrozen, die opleven als de grootste hitte voorbij is.

Dit jaar is de pergola aan de beurt voor een opkikker. Na tien jaar moeten de klimplanten vervangen worden door jonge stekken of heel ver worden teruggesnoeid.

chorisiaWij hebben de afgelopen maanden een nieuwe inventaris van de tuin gemaakt. Twaalf jaar geleden telden we 2060 exemplaren bomen en struiken van in totaal 107 soorten, nu 231 soorten en 3525 exemplaren.

 

Contact

Fundación Klein-Schreuder

Cami del Pinar 23, 03580 Alfaz del Pi (Alicante), Spanje

 

Telefoon/fax (+34) 966 860 230

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GPS: 38° 36' 0.5" N,  0° 06' 30.4" W (38.600139, -0.108444)

38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W