Klein-Schreuder Beeldentuin


Feest in de beeldentuin

Ieder jaar op 16 april herdenkt l'Alfàs del Pi dat de gemeente op deze dag in 1836 zelfstandig werd bij de afscheiding van de Baronie van Polop. Sinds 2010 wordt op 16 april ook jaarlijks de Premi L'Alfàs uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar Johannes P. Klein en Johanna Schreuder van de Stichting Klein-Schreuder.

prijs1"Deze prijs is in het leven geroepen om het erfgoed van onze gemeente te waarderen. Bij deze gelegenheid willen we het prachtige werk erkennen dat de Stichting Klein-Schreuder doet om cultuur en kunst te promoten", legt burgemeester Vicente Arques uit.

Zowel Johannes als Johanna bedankten de gemeente l'Alfàs del Pi voor het toekennen van deze onderscheiding, "voor het vertrouwen en de toewijding die ze tonen aan onze Stichting, die na 20 jaar hard werken en veel investeringen ons in staat hebben gesteld om de beeldentuin te creëren die je vandaag kunt zien."

Om de prijsuitreiking te vieren organiseerde de gemeente een feestelijke bijeenkomst in de tuin met een uitgebreid ontbijt en muziek door een klarinetkwartet.

prijs2 450

De oprichters en het bestuur van de stichting werd veel lof toegezwaaid. De tuin geniet regionaal, maar ook nationaal en internationaal bekendheid en de bijdrage aan kunst, cultuur en toerisme zijn zeer waardevol voor de gemeente. Onlangs werd de tuin ook erkend als een van de tien mooiste in de Valenciaanse Gemeenschap.

Tot slot maakten de genodigden een wandeling door de tuin. De tuin werd weer veel geprezen.

Teken- en schilderlessen in de tuin

leonie180In de maanden januari tot en met maart 2021 geeft de bekende Nederlandse kunstenares Leoni Bonnet-Thissen teken- en schilderlessen in de tuin van de Stichting.

De lessen zijn ’s zaterdags van 10.30 tot 12.00 uur. Van 12.00 tot 14.00 uur kunnen de deelnemers wandelen, schilderen of tekenen in de tuin. Deelnemers brengen hun eigen materiaal, drank en eventueel hapjes mee.

Voor de vier tekenlessen inclusief een kwartaal vrij entree tot de tuin betaalt u € 20 per persoon.

Onder de deskundige leiding van de kunstenares leert de deelnemer zien hoe je je eigen talent kunt ontwikkelen. Het thema ‘beelden in de tuin’ is een geweldige inspiratiebron, voor de lessen in vorm en kleur en in de opbouw van een kunstwerk.

In verband met corona vinden de lessen plaats in kleine groepjes waar goed afstand kan worden gehouden. Voor meer informatie en aanmelding tel 0031 653 404 168.

Kerst in moeilijke tijden

xmas2020In de eerste plaats wensen wij, dat is het bestuur van de Stichting Klein-Schreuder, iedereen een vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden, zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. Dat betekent dat wij eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten zijn.

2020 was een turbulent jaar. De tentoonstelling van werk van Zélia Rocha was een half jaar in de tuin te zien, maar de officiële opening moesten we door corona eerst uitstellen en daarna afstellen.

De tuin krijgt minder bezoek ondanks het feit dat je er moeiteloos een sociale afstand van 100 meter kunt aanhouden. De tuin staat er als vanouds prachtig bij, een oase van rust in een onzekere wereld. Met 40 kunstwerken in de permanente collectie is een bezoek aan de tuin een feest, ook zonder een tijdelijke tentoonstelling.

U kunt ons bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch op (+34) 966 860 230 voor meer informatie en voor een afspraak voor een bezoek aan de tuin, ook voor groepen, buiten de vaste openingstijden.

Tot ziens in de tuin!

De tuin is weer open!

rozen180Hoera, vanaf maandag 11 mei kan de tuin weer door het publiek bezocht worden. Dit kan op zaterdag en zondag van 10.00 tot 14.00 uur. De rest van de week moet u van tevoren een afspraak maken via e-mail of per telefoon. U moet wel twee meter afstand houden, in de tuin is dat geen probleem. U moet ook een mondkapje dragen bij aankomst en vertrek.

De tuin biedt u gelegenheid voor een prachtige wandeling in een oase van stilte.

De tentoonstelling van kunst van Zélia Rocha kan nog worden gezien tot 21 september. Zie onderstaand artikel en de catalogus.

Zélia Rocha: Metamorfose

rocha250

Vanaf zondag 5 april staat in de beeldentuin een tentoonstelling van kunstwerken van Zélia Rocha. Wegens de maatregelen tegen het coronavirus is de tuin echter gesloten en moeten wij deze keer tot onze spijt afzien van een feestelijke opening.

Zélia Rocha is Portugese, lerares vreemde talen en sinds vele jaren kunstenaar. Ze heeft meer dan honderd tentoonstellingen gehad en werkt in polymeer en in ijzer. Dat laatste is niet bijzonder, haar vader was smid. Ze houdt van de kleur van roest, al haar ijzeren werken zijn van oud ijzer dat wordt hergebruikt.

"Ik voel mij aangetrokken door ijzeren voorwerpen zoals oud gereedschap dat ter zijde is gezet, gebroken, niet meer gebruikt en ik word geïnspireerd om ze een nieuw leven te geven", zegt Zélia.

"Ik blijf stukken oud ijzer verzamelen en plotseling pak ik er een paar, voeg ze bij elkaar en schep een nieuw voorwerp door te hameren, te zagen en te lassen. Dit werk brengt me in een ironische verdroomde omgeving, waarin ik de wereld zie als een zuiverder en beter georganiseerde plaats."

Op dit moment is ons helaas nog niet bekend wanneer wij de tuin weer kunnen openen. Zodra het uitgaansverbod opgeheven is bent u van harte welkom om de werken van Zélia Rocha te komen bekijken of kopen en de tuin weer te bezoeken.

Update: U kunt nu een catalogus downloaden (PDF) waar u Zélia Rocha´s werken kunt zien, zoals ze in de tuin tentoongesteld zijn.

Kerst in de tuin

flam200In de eerste plaats wensen wij, dat is het bestuur van de Stichting Klein-Schreuder, alle vrienden van de tuin een vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen op zaterdag en op zondag geopend van 10 tot 14 uur. Dat betekent dat wij op de kerstdagen en op nieuwjaarsdag gesloten zijn.

De huidige tentoonstelling van beelden van Jean Groenendijk blijft tot 5 januari 2020. Jean heeft de prijzen met 10 procent gereduceerd. Van 5 april tot 17 mei 2020 verwachten wij een tentoonstelling van beelden van de Portugese beeldhouwster Zélia Rocha, meer informatie komt in onze voorjaarsbrief.

De stichting heeft twee stalen flamingo's gekocht van de Georgiër Georgie Poulariani, ze staan nu in de vijver van de tuin te vissen. Hij heeft een groot succes geboekt in Qatar, de prijzen van zijn beelden vliegen omhoog.

spath250Elf van de twaalf Chorisias hebben dit jaar gebloeid, fantastisch mooi! Ook de Spathodea heeft er zin in (zie foto).

Johanna heeft een klein brons getiteld Why in de tuin geplaatst. Het stelt voor drie hardlopende jongens en een treurende zittende jongen die een been mist.

U kunt ons bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch op 966 860 230 voor informatie en voor een afspraak voor een bezoek aan de tuin buiten de vaste openingstijden.

Tot ziens in de tuin!

Het bestuur van de Stichting

Jean Groenendijk

blondy120Vanaf 6 oktober kunt u in de beeldentuin een tentoonstelling van werken van de Nederlandse kunstenaar Jean Groenendijk bezoeken.

Jean Groenendijk is geboren in Den Haag in 1943. Hij zegt over zichzelf:

«Ik ben autodidact beeldhouwer pur sang en maak werken die een grote vitaliteit en kracht uitstralen. Sommige beelden hebben klassieke uitstraling, maar door mijn werkwijze, zijn ze toch duidelijk eigentijds met ook een geheel eigen vorm van balans.

In de zomer ben ik doorgaans op zoek naar marmer en laat me tegelijkertijd inspireren onder de Portugese zon. Het laatste gedeelte van de winter verblijf ik in Spanje om het zuidelijke temperament weer te geven in mijn beelden. Vervolgens gebruik ik de zomer om de beelden, die daarvoor geschikt zijn, in brons te vervaardigen.»

De tentoonstelling loopt van 6 oktober 2019 tot en met 5 januari 2020. In verband met de gezondheid van de kunstenaar, hij kan niet zelf aanwezig zijn, is er deze keer geen feestelijke opening.

De tuin is zoals gewoonlijk voor het publiek geopend op zaterdagen en zondagen van 10.00 tot 14.00 u en op weekdagen na afspraak via telefoon of mail.

Geslaagde opening

De opening op zondag 7 april van  onze jubileumtentoonstelling Twintig Jaar Beeldentuin (zie het onderstaande artikel) was een groot succes. Er kwamen 150 mensen die met de artiesten praatten, luisterden naar een gitaarconcert van 3 gitaristen waaronder Vicente Ballester en ze hapten genoeglijk in de leuke hapjes. De wijn ging er goed in en het weer was ook prettig.

10 artiesten plaatsten 20 beeldhouwwerken in de tuin van de Fundación Klein-Schreuder tot 30 juni: Antonio Marí, Hanna Gerlind Glauner, Salvador Molla, Vicente Pérez Gonzálvez, Monique Neyzen, Alejandro Cremades en Antonio Imbernon exposeerden al eerder in de tuin. Jan Keijsers, Georgie Poulariani en Quico Torres zijn nieuwkomers.

Clip lalfas maakte een reportage van de opening die u hieronder kunt zien. Kom ook eens kijken, u zult verrast zijn.

Contact

Fundación Klein-Schreuder

Cami del Pinar 23, 03580 Alfaz del Pi (Alicante), Spanje

 

Telefoon/fax (+34) 966 860 230

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GPS: 38° 36' 0.5" N,  0° 06' 30.4" W (38.600139, -0.108444)

38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W