Klein-Schreuder Beeldentuin


Regen in de tuin

Nog nooit sinds het begin van de metingen heeft het in de maand mei zoveel geregend als dit jaar, 170 mm (de normale jaarlijkse hoeveelheid varieert van 300 tot 600 mm). In de tuin is de plotselinge watervloed goed te zien, alles groeit en bloeit als nooit tevoren. Een wandeling in de tuin is een genoegen in alle jaargetijden maar nu is de tuin heel speciaal.

brachychiton250Rob Verlinden, bekend van zijn Nederlandse tv-programma’s “Eigen huis en tuin”, was bij ons, hij maakte twee aantrekkelijke video’s in de meiregen. U kunt ze hier en hier bekijken. Ze geven een goed idee van wat er aan planten, bomen en beelden in de tuin is te zien.

Onze tuin is nu 25 jaar en is in die jaren letterlijk gegroeid naar 3600 individuele planten en meer dan 230 verschillende soorten. We hebben bijvoorbeeld veel fruitbomen die alle goed functioneren: granaatappel, avocado, moerbei, sinaasappel, citroen, mandarijn, lychee, kweepeer, abrikoos, chirimoya, zapota, pruim en de kaapse kruisbes.

Het bestuur van de stichting heeft een nieuwe secretaris, zijn naam is Manuel Casado Poche.

In oktober van dit jaar is er weer een tijdelijke tentoonstelling in de tuin. Het wordt een groepstentoonstelling van Monique, Alber en Vicente, met beelden van brons, ijzer en marmer.

We wensen u een prettige zomer, tot ziens in de tuin!

Nieuwjaar in de tuin

In de eerste plaats wensen wij, dat zijn de oprichters van de Stichting Klein-Schreuder, alle vrienden en vriendinnen van de tuin een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden, zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. Dat betekent dat wij nieuwjaarsdag geopend zijn.

De tuin is in alle seizoenen de moeite waard, ook nu staan er bomen in bloei zoals de Erythrina caffra en planten zoals de Pyrostegia venusta en de Thunbergia grandiflora in de pergola.

Bovendien verlengen we de mooie tentoonstelling met beelden van Antonio Imbernón en David Romero tot 15 januari. Wij denken ook na over een nieuwe tentoonstelling en zijn op zoek naar nieuwe kunstenaars. Heeft u een tip of een idee? Laat het ons horen!

tuin450
Vrienden van de tuin weten vast al dat daar ook beelden te zien zijn van de oprichtster van de stichting, Johanna Schreuder. Na veelvuldig contact met kunstenaars ontdekte zij haar eigen roeping voor de beeldhouwkunst.

Maar wist u dat oprichter Johannes Klein al jaren columns schrijft? Zijn ‘Tegendraedtse’ columns verschenen tot 2021 onder pseudoniem in weekblad Hallo en u kunt ze nu lezen op www.tegendraedt.nl.

Verder willen wij hier een woord van dank wijden aan al onze waardevolle vrijwilligers, waaronder onze webmaster Wil Verwoerd, die al jaren ons web en de nieuwsbrieven zo mooi verzorgt.

Maak een feest van uw nieuwjaarsdag, bezoek de tuin en breng uw geliefden en vrienden mee.

Voor informatie of om een bezoek in de tuin buiten de vaste openingstijden (ook voor groepen) af te spreken kunt u ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op (+34) 966 860 230.

Tot ziens in de tuin!

Johannes Klein en Johanna Schreuder

Imbernón en Vallinas

Na een lange stop wegens coronamaatregelen is de Stichting Klein-Schreuder heel blij u weer uit te kunnen nodigen voor een nieuwe expositie in de tuin. Het wordt een expositie van twee kunstenaars, Antonio Imbernón en David Romero Vallinas.

De feestelijke opening is op 6 november om 11.00 u met een glaasje wijn en een tapa van het huis.

ImbernónAntonio Imbernón is een figuratieve beeldhouwer die op zoek is naar de essentie. Hij gebruikt een taal waarin verschillende vlakken vorm geven aan het stuk dat hij wil creëren. Hij vlucht voor het overbodige en vertegenwoordigt wat nodig is, zonder meer. Hij synthetiseert, maar zonder af te wijken van wat hij wil uitdrukken. Kleur is een meerwaarde in zijn werk, omdat het helpt om zijn boodschap te accentueren.

Vallinas

David Romero Vallinas, bekend als "David Art Studio (DAS)" (Valencia, 1973) is een multidisciplinaire artiest die met de fiets als artistiek object werkt. Hij heeft in verschillende projecten en technieken gewerkt, zoals olie op canvas, acryl, graveren en beelden maken. In beelden maken heeft hij de laatste jaren de meeste interesse en hij laat nu zijn werk in de tuin zien. Hij wil de fiets gebruiken als een symbool en ikoon door de focus op de fiets te leggen als middel voor stadsvervoer voor nu en in de toekomst.

De beelden zijn direct van de artiest te koop, de stichting vraagt geen commissie. De expositie is open tot en met 1 januari en de entree is zoals gewoonlijk € 5.

Kerstgroet uit een sfeervolle tuin

Het bestuur van de Stichting Klein-Schreuder wenst alle vrienden en vriendinnen van de tuin een fijn Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden: zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur en overige dagen na voorafgaande afspraak per mail of telefoon.

2021 was het tweede coronajaar. De tuin krijgt minder bezoek ondanks het feit dat je er moeiteloos afstand kunt houden. De tuin staat er als vanouds prachtig bij, een oase van rust in een turbulente wereld. Met 45 kunstwerken in de permanente collectie is een bezoek aan de tuin een feest, al is er door corona geen tijdelijke tentoonstelling.

Op 2 januari is er van 10 tot 17 u wel een bioenergética-dag in de tuin, georganiseerd door Mónica en Pablo (voertaal Spaans). Inclusief lunch en alle activiteiten kost deze dag € 75 bij aanmelding voor 22 december. Klik hier voor volledige informatie (PDF).

U kunt ons bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch op (+34) 966 860 230 voor informatie en voor een afspraak voor een bezoek aan de tuin, ook voor groepen, buiten de vaste openingstijden.

Tot ziens in de tuin!
Het bestuur van de Stichting

Feest in de beeldentuin

Ieder jaar op 16 april herdenkt l'Alfàs del Pi dat de gemeente op deze dag in 1836 zelfstandig werd bij de afscheiding van de Baronie van Polop. Sinds 2010 wordt op 16 april ook jaarlijks de Premi L'Alfàs uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar Johannes P. Klein en Johanna Schreuder van de Stichting Klein-Schreuder.

prijs1"Deze prijs is in het leven geroepen om het erfgoed van onze gemeente te waarderen. Bij deze gelegenheid willen we het prachtige werk erkennen dat de Stichting Klein-Schreuder doet om cultuur en kunst te promoten", legt burgemeester Vicente Arques uit.

Zowel Johannes als Johanna bedankten de gemeente l'Alfàs del Pi voor het toekennen van deze onderscheiding, "voor het vertrouwen en de toewijding die ze tonen aan onze Stichting, die na 20 jaar hard werken en veel investeringen ons in staat hebben gesteld om de beeldentuin te creëren die je vandaag kunt zien."

Om de prijsuitreiking te vieren organiseerde de gemeente een feestelijke bijeenkomst in de tuin met een uitgebreid ontbijt en muziek door een klarinetkwartet.

prijs2 450

De oprichters en het bestuur van de stichting werd veel lof toegezwaaid. De tuin geniet regionaal, maar ook nationaal en internationaal bekendheid en de bijdrage aan kunst, cultuur en toerisme zijn zeer waardevol voor de gemeente. Onlangs werd de tuin ook erkend als een van de tien mooiste in de Valenciaanse Gemeenschap.

Tot slot maakten de genodigden een wandeling door de tuin. De tuin werd weer veel geprezen.

Teken- en schilderlessen in de tuin

leonie180In de maanden januari tot en met maart 2021 geeft de bekende Nederlandse kunstenares Leoni Bonnet-Thissen teken- en schilderlessen in de tuin van de Stichting.

De lessen zijn ’s zaterdags van 10.30 tot 12.00 uur. Van 12.00 tot 14.00 uur kunnen de deelnemers wandelen, schilderen of tekenen in de tuin. Deelnemers brengen hun eigen materiaal, drank en eventueel hapjes mee.

Voor de vier tekenlessen inclusief een kwartaal vrij entree tot de tuin betaalt u € 20 per persoon.

Onder de deskundige leiding van de kunstenares leert de deelnemer zien hoe je je eigen talent kunt ontwikkelen. Het thema ‘beelden in de tuin’ is een geweldige inspiratiebron, voor de lessen in vorm en kleur en in de opbouw van een kunstwerk.

In verband met corona vinden de lessen plaats in kleine groepjes waar goed afstand kan worden gehouden. Voor meer informatie en aanmelding tel 0031 653 404 168.

Kerst in moeilijke tijden

xmas2020In de eerste plaats wensen wij, dat is het bestuur van de Stichting Klein-Schreuder, iedereen een vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden, zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. Dat betekent dat wij eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten zijn.

2020 was een turbulent jaar. De tentoonstelling van werk van Zélia Rocha was een half jaar in de tuin te zien, maar de officiële opening moesten we door corona eerst uitstellen en daarna afstellen.

De tuin krijgt minder bezoek ondanks het feit dat je er moeiteloos een sociale afstand van 100 meter kunt aanhouden. De tuin staat er als vanouds prachtig bij, een oase van rust in een onzekere wereld. Met 40 kunstwerken in de permanente collectie is een bezoek aan de tuin een feest, ook zonder een tijdelijke tentoonstelling.

U kunt ons bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch op (+34) 966 860 230 voor meer informatie en voor een afspraak voor een bezoek aan de tuin, ook voor groepen, buiten de vaste openingstijden.

Tot ziens in de tuin!

De tuin is weer open!

rozen180Hoera, vanaf maandag 11 mei kan de tuin weer door het publiek bezocht worden. Dit kan op zaterdag en zondag van 10.00 tot 14.00 uur. De rest van de week moet u van tevoren een afspraak maken via e-mail of per telefoon. U moet wel twee meter afstand houden, in de tuin is dat geen probleem. U moet ook een mondkapje dragen bij aankomst en vertrek.

De tuin biedt u gelegenheid voor een prachtige wandeling in een oase van stilte.

De tentoonstelling van kunst van Zélia Rocha kan nog worden gezien tot 21 september. Zie onderstaand artikel en de catalogus.

Contact

Fundación Klein-Schreuder

Cami del Pinar 23, 03580 Alfaz del Pi (Alicante), Spanje

 

Telefoon/fax (+34) 966 860 230

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GPS: 38° 36' 0.5" N,  0° 06' 30.4" W (38.600139, -0.108444)

38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W